Alle aankooptips 

Orientatie

Scherp uw zoekopdracht aan
Hoe beter u weet wat u zoekt en waar u zoekt, hoe sneller u uw droomhuis vindt. Maak uw zoekopdracht daarom zo specifiek mogelijk en schakel eventueel de hulp van een iBlue makelaar in bij het zoeken.

Zelf of een makelaar?
Kiest u ervoor om zelf een huis te kopen? Of met behulp van een makelaar? Als u kiest voor de deskundigheid van een iBlue makelaar weet u zeker dat u op de aankoopprijs bespaart. Door zijn kennis en kunde bepaalt hij samen met u de juiste onderhandelingsstrategie.

Vraag deskundig hypotheekadvies
Een huis zoeken, begint bij deskundig hypotheekadvies.

Bedrijfsspaarregelingen
Misschien heeft u een bedrijfsspaarregeling waar u gebruik van kunt maken. Informeer dan bij de aanbieder van de spaarregeling naar de mogelijkheden om deze te benutten als u een huis gaat kopen.

Wat kan ik bieden?
De vraagprijs van een huis is slechts een indicatie. Uiteraard kan hierover onderhandeld worden. Vraag bij iBlue gratis een deskundig openingsbod aan.

 

De bezichtiging

Met of zonder makelaar?
Of u met of zonder makelaar gaat bezichtigen, kiest u zelf. Met het Aankooppakket van iBlue, doet u de eerste bezichtiging altijd zelf. U bepaalt dan zelf of het huis u echt aanspreekt. De tweede keer gaat de iBlue makelaar met u mee. Hij kijkt met een kennersoog naar het huis en bespreekt de voors en tegens van het huis en de buurt met u . Ook spoort hij eventuele gebreken op.

Wees niet te open
Ook al vindt u het huis van uw dromen, laat dit niet merken. U wilt immers een zo laag mogelijke aankoopprijs. Als de verkoper merkt dat u per se dit huis wilt hebben, zal hij de prijs minder laten zakken.

Ga op buurtonderzoek
U vindt het huis geweldig. Maar hoe zit het met de buurt? Zoekt u rust? Staat het huis niet te dicht bij een basisschool? Of wilt u juist het gemak van winkels in de buurt. Niet alleen het huis is belangrijk, ook de buurt moet u aanspreken.

Een tweede bezichtiging
Vraag altijd om een 2e bezichtiging. En dan het liefst op een ander tijdstip. Het huis kan zomaar minder aantrekkelijk zijn, als u merkt dat er overdag geen zonlicht binnenkomt.

 

De onderhandeling

Niet te laag, niet te hoog
Een realistisch openingsbod is erg belangrijk. Als u zonder makelaar wilt kopen, maak dan gebruik van de gratis Aankoophulplijn van iBlue. U krijgt dan gratis advies over het juiste openingsbod.

Kosten koper en vrij op naam
Let op de zogenaamde kosten koper. Dit betekent dat de bijkomende kosten voor uw rekening komen. Bijkomende kosten bestaan uit: overdrachtsbelasting (2%), courtage van de makelaar en notariskosten. Bij vrij op naam zijn deze kosten voor de verkoper.

Informatieplicht en onderzoeksplicht
De verkoper heeft de informatieplicht u te informeren over mogelijke gebreken en bijzonderheden over het huis en de grond. Maar als koper bent ú verplicht om na te gaan in welke staat het huis en de grond verkeren.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Tot een bepaald bedrag is het Waarborgfonds Eigen Woningen bereid garant te staan voor uw lening, mits u aan de voorwaarden voldoet. U krijgt dan Nationale Hypotheek Garantie en dat levert een lagere rente en extra zekerheid op. De ING Hypotheekadviseur weet hier meer van.

 

De koopakte

Bedenktijd, 3 dagen
Als u de (voorlopige) koopakte heeft getekend, heeft u nog 3 dagen bedenktijd. Mocht dat nodig zijn, dan kunt u zonder opgave van redenen van de koop afzien.

De bouwkundige keuring
Voordat u de koopakte tekent, is het aan te raden een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Dan weet u zeker dat u niet voor verborgen gebreken komt te staan. Zorg er voor dat u er bij bent. Dan kunt u direct al uw vragen stellen. U kunt de uitkomst van de bouwkundige keuring ook opnemen in de ontbindende voorwaarden van de koopakte.

Ontbindende voorwaarden
In de koopakte kunt u ontbindende voorwaarden op laten nemen. Als een van deze voorwaarden werkelijkheid wordt, kunt u nog onder de koop vandaan. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer u de financiering niet rond krijgt of als de bouwtechnische keuring een grotere kostenpost laat zien dan in de koopakte is afgesproken.

De woonhuisverzekeringen
Denkt u ook aan uw woonhuisverzekeringen? U moet deze geregeld hebben voordat u uw nieuwe huis gaat bewonen. De ING biedt diverse interessante mogelijkheden met zeer scherpe premies.

 

De overdracht

De sleutelverklaring
Officieel mag u pas na de overdracht in uw nieuwe huis. Via een sleutelverklaring van de verkoper, kunt u eerder in uw huis om bijvoorbeeld alvast te klussen of te verven.

De laatste controle (inspectie)
Loop voordat de overdracht plaatsvindt nog 1 keer door uw nieuwe huis. Dan kunt u controleren of eventuele afspraken die zijn gemaakt over roerende zaken nagekomen zijn.

Welke energieleverancier na verhuizing?
Als u verhuist, kunt u uw energieleverancier gewoon mee verhuizen! Vraagt u tijdig een verhuisformulier bij uw leverancier op, waarop u de eindstanden van de elektriciteits- en gasmeter kunt doorgeven. De leverancier informeert uw nieuwe regionale netbeheerder.

Doet alles het?
Het is belangrijk om te controleren of alle waterpunten (ook de toiletten) functioneren. Let ook op het warme water. Daarnaast is het handig om alle sleutels en sloten te controleren en alle sleutels te ontvangen. Voor de veiligheid kunt u een nieuw cilinder in de sloten overwegen.