In verkoopname
Wel of geen makelaar?
Regelt u alles zelf of neemt u een makelaar in de arm? iBlue biedt een compleet Verkooppakket tegen een scherpe prijs. Uw makelaar neemt onder meer de marketing, onderhandelingen en de juridische afwikkeling voor zijn rekening. En door zijn kennis en kunde krijgt u de hoogste verkoopprijs.
Een vraagprijs vaststellen
Of u uw huis snel kunt verkopen, is onder andere afhankelijk van de vraagprijs. Stel samen met uw makelaar een realistische vraagprijs vast. En doe de concurrentie-check om te kijken met welke huizen in de buurt u moet concurreren.
Zorg voor goede foto’s
Besteed veel aandacht aan het maken van goede foto’s, dit is het eerste waar mensen naar kijken. Maak uw huis perfect in orde en zorg ervoor dat de foto’s ruimte uitstralen. Neem ook wat foto’s van uw omgeving. Uw iBlue makelaar kan u hierin adviseren.
Een technische keuring
Voordat u een huis koopt, laat u vaak een technische keuring uitvoeren. Dat geldt ook voor de potentiële kopers van uw huis. Laat de technische keuring alvast uitvoeren. Dat geeft vertrouwen bij de koper.
De bezichtiging
Een verzorgde buitenkant
Geïnteresseerden rijden vaak eerst langs voor ze een afspraak maken. Zorg voor een verzorgde indruk aan de buitenkant. Dat wekt vertrouwen dat de binnenkant er ook verzorgd uitziet.
Wees flexibel
Wees flexibel met de bezichtigingstijden. Doe ook ’s avonds en in het weekend bezichtigingen. Dan hoeven geïnteresseerden op werkdagen geen vrij te nemen. En heeft u een streepje voor op mensen die dit niet doen.
Zorg voor een opgeruimd huis
Een opgeruimd huis staat netjes. Zorg dat uw huis niet vol staat met souvenirs en andere prullaria. Ruim de keuken op en maak de badkamer schoon. Rommel in huis leidt af en maakt het huis kleiner.
Een interieuradviseur helpt
U wilt uw huis perfect in orde hebben? iBlue kan u helpen met het inschakelen van een interieuradviseur. Een paar kleine aanpassingen kunnen uw huis een hele andere uitstraling geven. Zo kan uw huis dus veel interessanter worden voor eventuele kopers.
De onderhandeling
Biedingen: open of gesloten
Als u ongeveer weet hoeveel kijkers u krijgt, kunt u bepalen of u de biedingen per inschrijving laat verlopen of elk bod afzonderlijk wilt afhandelen. Bedenk dat uw vraagprijs een uitnodiging tot het doen van een bod is. U kunt deze altijd verhogen of verlagen. Uiteraard kan uw iBlue makelaar u hierin bijstaan.
De lijst met roerende zaken
Waarschijnlijk zijn er spullen die u in uw huis wilt achterlaten. Zet deze spullen op een lijst en voeg de lijst met deze zogenaamde roerende zaken bij uw verkoopbrochure. U kunt in de onderhandeling met de koper een prijs overeenkomen voor deze zaken.
Wanneer komt een overeenkomst tot stand?
Op het moment dat een bod schriftelijk aanvaard wordt, komt er een overeenkomst tot stand. Iedere bieding - ook het bieden van de vraagprijs - geeft de verkoper de keuze een tegenbod te doen of het bod te aanvaarden.
De datum van oplevering
De datum waarop uw huis beschikbaar is, kan van groot belang zijn. Hoe flexibeler u kunt zijn, hoe meer u de verkoop bespoedigt. In sommige gevallen wil een koper wellicht meer betalen wanneer een snelle oplevering mogelijk is.
De koopakte
Adviseer een hypotheekadviseur
Wanneer u goede ervaringen heeft met uw hypotheekadviseur, geef dan zijn kaartje aan de potentiële koper. Dan hebben zij sneller een afspraak voor de financiering en weet u sneller of de koop rond komt.
Blijf zakelijk
Uw koper is misschien helemaal verliefd op uw huis en wil het heel graag hebben. Blijf ook dan zakelijk. Want ook zij moeten de financiering nog rond krijgen en willen wellicht ontbindende voorwaarden opnemen. Iedere koper is voor u gelijk.
Let op: 3 dagen bedenktijd
Als de (voorlopige) koopakte is getekend, heeft de koper nog 3 dagen bedenktijd. Haal uw huis dus nog niet van internet af en blijf openstaan voor geïnteresseerden. De verkoop kan nog afgeketst worden.
De ontbindende voorwaarden
Als de bedenktijd verstreken is, kunnen alleen de ontbindende voorwaarden nog in de weg staan. Deze voorwaarden worden vastgelegd in de voorlopige koopovereenkomst. Hou het kort. Hoe meer voorwaarden u zelf stelt, hoe groter de kans dat de koop niet doorgaat.
De overdracht
Regel uw hypotheek
Als u uw huis verkoopt, koopt u wellicht ook een nieuw huis. Zorg er dan voor dat u tijdig hypotheekadvies inwint, zodat u precies weet wat uw mogelijkheden zijn. Maak een afspraak met een Hypotheekadviseur. Hij kan u precies vertellen welke eventuele aanpassingen er aan de orde zijn.
Een second opinion
Heeft u al een offerte voor een nieuwe hypotheek? Vraag altijd een second opinion aan. Dan weet u zeker dat u de beste voorwaarden heeft en kunt u het advies van uw adviseurs vergelijken. De Hypotheekadviseur helpt u hier graag mee.
Tijdelijk huurruimte nodig?
U heeft uw huis al verkocht, maar heeft nog geen nieuw huis. Of u kunt uw nieuwe huis nog niet in. Denk dan ook eens aan het huren van tijdelijke woonruimte. U kunt uw inboedel opslaan bij uw verhuizer of bijvoorbeeld Shurgard.
De sleutelverklaring
Het komt voor dat de koper voor de overdracht al in uw huis wil om bijvoorbeeld te klussen of verven. Als u het hier mee eens bent, kunt u een zogenaamde sleutelverklaring geven. Dan geeft u de koper officieel toestemming eerder in uw huis werkzaamheden te verrichten.